This content is not yet translated to English. Please let us know, if you can contribute to this website with translations, which we highly appreciate.

1/1
Content

  Data and description

  A Pozsonyi, Bessenyei, Kárpát és Garam utca által határolt 6551 m2-es területen helyezkedik el egy szabadon álló irodaház. Az épület kontrasztos megjelenést mutat a szomszédságában épülő, zárt tömegű, magas lakóépületekkel szemben. Az aránylag kis területű telket a beépítés megformálásával maximálisan kihasználták, az épület négy emelet magas.

  A talajadottságok miatt cölöp- vagy résfalas alapozás történt, ezért a földszint felett egy szerelőszínt került kialakításra, ahol a gépházat és a szellőzőket helyezték el.

  A jellegzetes függönyfalas kialakítású homlokzat tervezésében a Fémmunkás Vállalat is részt vett.

  Az igényeknek megfelelően a jellegzetes, egymás mellett elcsúsztatott, fekvő téglatestek egy lepényépület fölött helyezkednek el. A lepényépületben kaptak helyet a fogadótermek, a tanácskozó termek és az egyéb kiszolgáló funkciók. A monolit szerkezetű, síklemezes födémmel épült irodaház függönyfalaival újdonságnak számított a kor építészetében.

  A Duna felőli oldalra került az irodaház főbejárata, előtte személygépkocsik számára leálló sávokat alakítottak ki, a gazdasági bejárat a Kárpát utcai oldalra került és itt található egy nagy parkoló.

  A földszinten előadóterem, kis tanácsterem, kiállítási tér, könyvtár, KISZ klub, tudakozó, konyha, büfé, élelmiszer raktárak, papírraktár, gépterem, lemezkészítő, kötészet és 250 m2-es nyomda kerültek elhelyezésre.

  Az első emeletre kerültek az alábbi helységek: értekezleti szoba, irattár, nyomtatványraktár, gondnokság és gazdasági egységek, telefonközpont, telex szoba.

  Az irodák 7 m2 területű egységből állnak, ehhez alkalmazkodik a homlokzati ablakelosztás, másrészt a belső szekrények osztása, így a válaszfalak bármikor áthelyezhetők. Az irodaszintek kialakításánál további szempont a forgalmi csomópont és a vizes helységek központos elhelyezése úgy, hogy nem zavarja az irodai munkát.

  A második emeltre kerültek a nagyobb külső forgalmat bonyolító osztályok, egyebek mellett a szervezési osztály, honvédelmi és sport osztály, orvosi szoba, értekezleti szoba.

  A harmadik emeletre helyezték a KB irodát, a középiskolai és szakmunkás tanuló osztályokat, a katonai referenst és a pénzügyi ellenőrző bizottságot.

  A negyedik emeletre kerültek a legkisebb külső ügyfélforgalmú osztályok: agitprop, kulturális, politikai képzési, egyetemi és főiskolai, ifjúmunkás, mezőgazdasági és falusi osztályok.

  A KISZ KB egykori székházának átruházása is számos kérdőjelet vet fel, mivel a DEMISZ (KISZ utódszervezete) 780 millió forintért értékesítette az állam tulajdonában álló épületet a Magyar Hitelbanknak, pár nappal később törvény tiltotta a társadalmi szervezetek kezelésében lévő állami tulajdonú ingatlanok elidegenítését.

  Jelenleg a K&H Bank székháza.

  Do you know something about this house? Share with us at the budapest100@kek.org.hu email address!

  References

  1. 75 év - 75 épület - 75 újságcikk (Budapest, XIII. kerület 1938-2013). Szerk. Arató György, Muraközi Réka, Gellért Lajos.

  Houses nearby