Zárt ház

Pozsonyi út 77-79.

+5
 • Architect:

  Dul Dezső
 • Built:

  1977, 1978, 1979, 1980
 • Build by:

  KISZ KB
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  irodaház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  25532
 • Photo:

  Lutz Dóra
 • Research:

  Major Anna

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Pozsonyi, Bessenyei, Kárpát és Garam utca által határolt 6551 m2-es területen helyezkedik el egy szabadon álló irodaház. Az épület kontrasztos megjelenést mutat a szomszédságában épülő, zárt tömegű, magas lakóépületekkel szemben. Az aránylag kis területű telket a beépítés megformálásával maximálisan kihasználták, az épület négy emelet magas.

A talajadottságok miatt cölöp- vagy résfalas alapozás történt, ezért a földszint felett egy szerelőszínt került kialakításra, ahol a gépházat és a szellőzőket helyezték el.

A jellegzetes függönyfalas kialakítású homlokzat tervezésében a Fémmunkás Vállalat is részt vett.

Az igényeknek megfelelően a jellegzetes, egymás mellett elcsúsztatott, fekvő téglatestek egy lepényépület fölött helyezkednek el. A lepényépületben kaptak helyet a fogadótermek, a tanácskozó termek és az egyéb kiszolgáló funkciók. A monolit szerkezetű, síklemezes födémmel épült irodaház függönyfalaival újdonságnak számított a kor építészetében.

A Duna felőli oldalra került az irodaház főbejárata, előtte személygépkocsik számára leálló sávokat alakítottak ki, a gazdasági bejárat a Kárpát utcai oldalra került és itt található egy nagy parkoló.

A földszinten előadóterem, kis tanácsterem, kiállítási tér, könyvtár, KISZ klub, tudakozó, konyha, büfé, élelmiszer raktárak, papírraktár, gépterem, lemezkészítő, kötészet és 250 m2-es nyomda kerültek elhelyezésre.

Az első emeletre kerültek az alábbi helységek: értekezleti szoba, irattár, nyomtatványraktár, gondnokság és gazdasági egységek, telefonközpont, telex szoba.

Az irodák 7 m2 területű egységből állnak, ehhez alkalmazkodik a homlokzati ablakelosztás, másrészt a belső szekrények osztása, így a válaszfalak bármikor áthelyezhetők. Az irodaszintek kialakításánál további szempont a forgalmi csomópont és a vizes helységek központos elhelyezése úgy, hogy nem zavarja az irodai munkát.

A második emeltre kerültek a nagyobb külső forgalmat bonyolító osztályok, egyebek mellett a szervezési osztály, honvédelmi és sport osztály, orvosi szoba, értekezleti szoba.

A harmadik emeletre helyezték a KB irodát, a középiskolai és szakmunkás tanuló osztályokat, a katonai referenst és a pénzügyi ellenőrző bizottságot.

A negyedik emeletre kerültek a legkisebb külső ügyfélforgalmú osztályok: agitprop, kulturális, politikai képzési, egyetemi és főiskolai, ifjúmunkás, mezőgazdasági és falusi osztályok.

A KISZ KB egykori székházának átruházása is számos kérdőjelet vet fel, mivel a DEMISZ (KISZ utódszervezete) 780 millió forintért értékesítette az állam tulajdonában álló épületet a Magyar Hitelbanknak, pár nappal később törvény tiltotta a társadalmi szervezetek kezelésében lévő állami tulajdonú ingatlanok elidegenítését.

Jelenleg a K&H Bank székháza.

Sources

Events of the house