Zárt ház

Pozsonyi út 77-79.

+5
 • Tervező:

  Dul Dezső
 • Építés éve:

  1977, 1978, 1979, 1980
 • Építtető:

  KISZ KB
 • Építő:

  nincs adat
 • Épület funkciója:

  irodaház
 • Kutatva:

  2017
 • Helyrajzi szám:

  25532
 • Fotó:

  Lutz Dóra
 • Kutatás:

  Major Anna

Leírás

A Pozsonyi, Bessenyei, Kárpát és Garam utca által határolt 6551 m2-es területen helyezkedik el egy szabadon álló irodaház. Az épület kontrasztos megjelenést mutat a szomszédságában épülő, zárt tömegű, magas lakóépületekkel szemben. Az aránylag kis területű telket a beépítés megformálásával maximálisan kihasználták, az épület négy emelet magas.

A talajadottságok miatt cölöp- vagy résfalas alapozás történt, ezért a földszint felett egy szerelőszínt került kialakításra, ahol a gépházat és a szellőzőket helyezték el.

A jellegzetes függönyfalas kialakítású homlokzat tervezésében a Fémmunkás Vállalat is részt vett.

Az igényeknek megfelelően a jellegzetes, egymás mellett elcsúsztatott, fekvő téglatestek egy lepényépület fölött helyezkednek el. A lepényépületben kaptak helyet a fogadótermek, a tanácskozó termek és az egyéb kiszolgáló funkciók. A monolit szerkezetű, síklemezes födémmel épült irodaház függönyfalaival újdonságnak számított a kor építészetében.

A Duna felőli oldalra került az irodaház főbejárata, előtte személygépkocsik számára leálló sávokat alakítottak ki, a gazdasági bejárat a Kárpát utcai oldalra került és itt található egy nagy parkoló.

A földszinten előadóterem, kis tanácsterem, kiállítási tér, könyvtár, KISZ klub, tudakozó, konyha, büfé, élelmiszer raktárak, papírraktár, gépterem, lemezkészítő, kötészet és 250 m2-es nyomda kerültek elhelyezésre.

Az első emeletre kerültek az alábbi helységek: értekezleti szoba, irattár, nyomtatványraktár, gondnokság és gazdasági egységek, telefonközpont, telex szoba.

Az irodák 7 m2 területű egységből állnak, ehhez alkalmazkodik a homlokzati ablakelosztás, másrészt a belső szekrények osztása, így a válaszfalak bármikor áthelyezhetők. Az irodaszintek kialakításánál további szempont a forgalmi csomópont és a vizes helységek központos elhelyezése úgy, hogy nem zavarja az irodai munkát.

A második emeltre kerültek a nagyobb külső forgalmat bonyolító osztályok, egyebek mellett a szervezési osztály, honvédelmi és sport osztály, orvosi szoba, értekezleti szoba.

A harmadik emeletre helyezték a KB irodát, a középiskolai és szakmunkás tanuló osztályokat, a katonai referenst és a pénzügyi ellenőrző bizottságot.

A negyedik emeletre kerültek a legkisebb külső ügyfélforgalmú osztályok: agitprop, kulturális, politikai képzési, egyetemi és főiskolai, ifjúmunkás, mezőgazdasági és falusi osztályok.

A KISZ KB egykori székházának átruházása is számos kérdőjelet vet fel, mivel a DEMISZ (KISZ utódszervezete) 780 millió forintért értékesítette az állam tulajdonában álló épületet a Magyar Hitelbanknak, pár nappal később törvény tiltotta a társadalmi szervezetek kezelésében lévő állami tulajdonú ingatlanok elidegenítését.

Jelenleg a K&H Bank székháza.

Források

A ház programjai