Programs of the house

Práter utca 29/b.

+15
 • Architect:

  Vermes József , Varsa Pál
 • Built:

  1914, 1915
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2015, 2014
 • Parcel Number:

  36325
 • Research:

  Lengyel Barbara
 • Volunteers:

  Bagdi Ünige, Négele Petra, Pukanszky Anna, Gál Zsófi

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zártsorú beépítésben álló, háromemeletes, a földszint és az első emelet között mezzaninszinttel rendelkező, utcai homlokzatán öttengelyes, körülépített udvaros, függőfolyosós, századfordulós bérház. A szimmetrikus homlokzatot az egyenes záródású nyílások uralják. A földszint sávozott, a díszített keretezéssel ellátott bejárat a nyugati oldal felőli második tengelyen található. Az első és a második emeleten a második és a negyedik tengely ablakait zárterkély köti össze, a harmadik emeleten pedig egy-egy téglalap alaprajzú nyitott erkély csatlakozik a nyíláskompozícióhoz. A két szélső tengelyen félkör alaprajzú nyitott, vaskorlátos erkélyeket láthatunk. A homlokzatot a középső tengelyen szögletes attika koronázza. Az épület fő karakterizáló elemei a szimmetria, a visszafogott, finoman megmozgatott felület és a geometrikus díszítő formanyelv.

Az épületet Friedmann Adolf és Szidon Gábor megrendelésére tervezte Varsa Pál műépítész, az első tervek 1914 márciusából származnak. A telekkönyvi adatok alapján a (márciusban vásárolt) telek áprilisban Friedmann Farkas és neje Ravics Gizella tulajdonába került, az eredeti vételár feléért. Júliusban készült egy módosított tervváltozat is, ami azonban nem járt érdemi változtatással. A bérház mellett álló sarokházat (Práter utca 29/a, illetve Futó utca 32.) szintén a Friedmann-család építtette, tulajdonképpen párhuzamosan folyt a tervezés és építési engedélyt is egy napon kapott a két épület.

A Práter utca 29/a alatti bérházat Vermes József műépítész tervezte. A két épület homlokzatának kialakítása számos tekintetben igen hasonló, harmonikus együttest alkotnak. Sajnos ez a harmónia ma kevésbé érzékelhető, hiszen a két ház állapota erőteljesen eltér egymástól. A lakók elbeszélése és az archív fotók alapján az épület súlyos károkat szenvedett az 1956-os forradalomban. A Budapest100 alkalmából készült egy kisfilm, mely életképeket mutat be a ház mindennapjairól:

Events of the house