1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  Zártsorú beépítésben álló, háromemeletes, a földszint és az első emelet között mezzaninszinttel rendelkező, utcai homlokzatán öttengelyes, körülépített udvaros, függőfolyosós, századfordulós bérház. A szimmetrikus homlokzatot az egyenes záródású nyílások uralják. A földszint sávozott, a díszített keretezéssel ellátott bejárat a nyugati oldal felőli második tengelyen található. Az első és a második emeleten a második és a negyedik tengely ablakait zárterkély köti össze, a harmadik emeleten pedig egy-egy téglalap alaprajzú nyitott erkély csatlakozik a nyíláskompozícióhoz. A két szélső tengelyen félkör alaprajzú nyitott, vaskorlátos erkélyeket láthatunk. A homlokzatot a középső tengelyen szögletes attika koronázza. Az épület fő karakterizáló elemei a szimmetria, a visszafogott, finoman megmozgatott felület és a geometrikus díszítő formanyelv.

  Az épületet Friedmann Adolf és Szidon Gábor megrendelésére tervezte Varsa Pál műépítész, az első tervek 1914 márciusából származnak. A telekkönyvi adatok alapján a (márciusban vásárolt) telek áprilisban Friedmann Farkas és neje Ravics Gizella tulajdonába került, az eredeti vételár feléért. Júliusban készült egy módosított tervváltozat is, ami azonban nem járt érdemi változtatással. A bérház mellett álló sarokházat (Práter utca 29/a, illetve Futó utca 32.) szintén a Friedmann-család építtette, tulajdonképpen párhuzamosan folyt a tervezés és építési engedélyt is egy napon kapott a két épület.

  A Práter utca 29/a alatti bérházat Vermes József műépítész tervezte. A két épület homlokzatának kialakítása számos tekintetben igen hasonló, harmonikus együttest alkotnak. Sajnos ez a harmónia ma kevésbé érzékelhető, hiszen a két ház állapota erőteljesen eltér egymástól. A lakók elbeszélése és az archív fotók alapján az épület súlyos károkat szenvedett az 1956-os forradalomban. A Budapest100 alkalmából készült egy kisfilm, mely életképeket mutat be a ház mindennapjairól:

  https://www.youtube.com/watch?v=bHGPE1F8pMw

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben