Zárt ház

Ruttkai Éva park

 • Function:

  közterület
 • Researched:

  2018
 • Parcel Number:

  nincs
 • Photo:

  Látos Márk
 • Research:

  Szenes Anna

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A ma Ruttkai Éva néven ismert közpark helyén korábban bérgarázsok álltak, körülöttük illegális parkoló funkcionált.[1] Ennél a különleges adottságú tömbnél, melyet a Wahman Mór köz rejt magában, látványosan megszakad a 30-as, 40-es évek modernista Újlipótvárosa: a sarki fűszeresnél átlósan felnyílik a hagyományosan zártsorú tömbhatár, a keretet pedig a Pozsonyi úti panel sávház és a Kárpát utcában található toronyház még tovább rajzolja. Az Ipoly utcai új lakóház azonban már szabadon áll a környezetében. Nem véletlen, hogy az épületek sokféléségével párhuzamosan a köztük lévő terek is évtizedekig egységes terv nélkül, spontán lehatárolások (kerítések), funkciók (garázsok) megjelenése által tagolódtak.[2]


Ruttkai Éva színművésznő (1962)
Kép forrása: FORTEPAN [HUNGARICANA] [képszám: 18193; orig: KOTNYEK ANTAL]

Azonban a növekvő igény a zöldfelület kialakítására felismerésre késztette az embereket a helyben rejlő lehetőségekre és értékekre, így a széteső parkoló helyett létrehoztak egy közparkot a tömbbelső déli részén.

A környezetalakítás folytán létrejött egy zöldterület, melyet a körbeölelő különböző karakterű házak tesznek még egyedibbé. A lakókörnyezet ennek hatására felértékelődött. A parkban található Ruttkai Éva szobrot, melyet Marosits István szobrászművész készített, a 75 éves Angyalföld ünnepi rendezvény sorozat megnyitása alkalmából avatták fel 2013. május 31-én.


Bejegyzés forrása: FACEBOOK [Kapanyél]

Sources

Events of the house