Zárt ház

Ruttkai Éva park

 • Épület funkciója:

  közterület
 • Kutatva:

  2018
 • Helyrajzi szám:

  nincs
 • Fotó:

  Látos Márk
 • Kutatás:

  Szenes Anna

Leírás

A ma Ruttkai Éva néven ismert közpark helyén korábban bérgarázsok álltak, körülöttük illegális parkoló funkcionált.[1] Ennél a különleges adottságú tömbnél, melyet a Wahman Mór köz rejt magában, látványosan megszakad a 30-as, 40-es évek modernista Újlipótvárosa: a sarki fűszeresnél átlósan felnyílik a hagyományosan zártsorú tömbhatár, a keretet pedig a Pozsonyi úti panel sávház és a Kárpát utcában található toronyház még tovább rajzolja. Az Ipoly utcai új lakóház azonban már szabadon áll a környezetében. Nem véletlen, hogy az épületek sokféléségével párhuzamosan a köztük lévő terek is évtizedekig egységes terv nélkül, spontán lehatárolások (kerítések), funkciók (garázsok) megjelenése által tagolódtak.[2]


Ruttkai Éva színművésznő (1962)
Kép forrása: FORTEPAN [HUNGARICANA] [képszám: 18193; orig: KOTNYEK ANTAL]

Azonban a növekvő igény a zöldfelület kialakítására felismerésre késztette az embereket a helyben rejlő lehetőségekre és értékekre, így a széteső parkoló helyett létrehoztak egy közparkot a tömbbelső déli részén.

A környezetalakítás folytán létrejött egy zöldterület, melyet a körbeölelő különböző karakterű házak tesznek még egyedibbé. A lakókörnyezet ennek hatására felértékelődött. A parkban található Ruttkai Éva szobrot, melyet Marosits István szobrászművész készített, a 75 éves Angyalföld ünnepi rendezvény sorozat megnyitása alkalmából avatták fel 2013. május 31-én.


Bejegyzés forrása: FACEBOOK [Kapanyél]

Források

A ház programjai