1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  2012 előtt még garázssor állt a Wahrman Mór köznél, amiből azóta Budapest egyik egyedi atmoszférájú kis zöld szigete lett. Az elegáns lakóházak között megbújó park Ruttkai Éva (1927-1986), a közeli Vígszínház legendás színésznőjének nevét viseli.

  A ma Ruttkai Éva néven ismert közpark helyén korábban bérgarázsok álltak, körülöttük illegális parkoló funkcionált.[1] Ennél a különleges adottságú tömbnél, melyet a Wahman Mór köz rejt magában, látványosan megszakad a 30-as, 40-es évek modernista Újlipótvárosa: a sarki fűszeresnél átlósan felnyílik a hagyományosan zártsorú tömbhatár, a keretet pedig a Pozsonyi úti panel sávház és a Kárpát utcában található toronyház még tovább rajzolja. Az Ipoly utcai új lakóház azonban már szabadon áll a környezetében. Nem véletlen, hogy az épületek sokféléségével párhuzamosan a köztük lévő terek is évtizedekig egységes terv nélkül, spontán lehatárolások (kerítések), funkciók (garázsok) megjelenése által tagolódtak.[2]


  Ruttkai Éva színművésznő (1962)
  Kép forrása: FORTEPAN [HUNGARICANA] [képszám: 18193; orig: KOTNYEK ANTAL]

  Azonban a növekvő igény a zöldfelület kialakítására felismerésre késztette az embereket a helyben rejlő lehetőségekre és értékekre, így a széteső parkoló helyett létrehoztak egy közparkot a tömbbelső déli részén.

  A környezetalakítás folytán létrejött egy zöldterület, melyet a körbeölelő különböző karakterű házak tesznek még egyedibbé. A lakókörnyezet ennek hatására felértékelődött. A parkban található Ruttkai Éva szobrot, melyet Marosits István szobrászművész készített, a 75 éves Angyalföld ünnepi rendezvény sorozat megnyitása alkalmából avatták fel 2013. május 31-én.


  Bejegyzés forrása: FACEBOOK [Kapanyél]

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Források

  1. Kert-Szín-Vonal Tervezési Stúdió Kft. honlapja – Budapest, XIII. kerület, Ruttkai Éva park
  2. Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat honlapja – Nívódíjat kapott a Ruttkai Éva park kialakítása

  Házak a közelben