Programs of the house

Szemlőhegy utca 16.

+25
 • Architect:

  Száray István
 • Built:

  1911
 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  Sorg Antal
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2015, 2014
 • Parcel Number:

  15050
 • Photo:

  Bartha Andrea
 • Research:

  Galamb Zsuzsa
 • Volunteers:

  Moravcsik Bori

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Szemlőhegy és a Berkenye utcák sarkán álló egyemeletes villát Dr. Bánlaky Adorján a Központi Statisztikai Hivatal egykori igazgatója építtette. A háború előtt államtitkári rangban vonult nyugdíjba, ekkor kezdte el építeni villáját (a korabeli iratok szerint nyaralóját) az akkor még túlnyomórészt szőlőskertekből álló Szemlőhegyen. A Bánlaky-villa is egy szőlőskert helyén épülhetett fel, erre utalhat, hogy az építési engedélyt megadó véghatározatban a telket még dűlőként említik.

A villát Száray István építész tanár tervezte, a kivitelező pedig Sorg Antal (1868-1948), korának egyik legfoglalkoztatottabb építési vállalkozója volt. Száray István építész munkássága még feltáratlan, épületei nemigen ismertek, a Bánlaky-villa építése viszont jól dokumentált, az eredeti tervrajzok is fennmaradtak. A villában a földszinten és az emeleten is egy-egy lakás kapott helyet, kialakításuk azonos volt: A lépcsőházból nyíló előszobán keresztül az úriszobába lehetett bejutni, innen nyílt a tágas, félköríves ablakával a Szemlőhegy utcára néző impozáns ebédlő. Az ebédlőből lehettet kijutni az egykor nyitott verandára, mára ezt beépítették. Az épület alagsorában raktár- és kiszolgálóhelyiségeket, illetve házmesterlakást alakítottak ki.

Budapest Főváros Mérnök Hivatalának a villa építésére vonatkozó véghatározatából azt is tudjuk, hogy a hivatal szigorú szabályozta mind az épület-kialakítását, mind magát az építkezés folyamatát is. Kikötötték például, hogy az árnyékszékeknek vízzárós készülékeknek kell lenniük és, hogy „a lépcsőkorlátok karfái akként készítendők, hogy azokon a lecsúszkálás meg legyen akadályozva”. Meghatározták a lépcsőfokok méretét is, hosszuk legalább 1,30 méter, magasságuk pedig legfeljebb 0,16 méter lehetett. A kerületi elöljáróságnál az építkezés megkezdését, illetve az épület tető alá kerülését kötelesek voltak bejelenteni, mint ahogyan állványok felállításához és építési anyagok lerakásához is a kerületi elöljáróság engedélye volt szükséges. Említést érdemel a villa kerítése is, amelyet 1938-ban építettek, a terveket Sándy Gyula építész, műegyetemi tanár szignálta.

Events of the house