1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A Szemlőhegy és a Berkenye utcák sarkán álló egyemeletes villát Dr. Bánlaky Adorján a Központi Statisztikai Hivatal egykori igazgatója építtette. A háború előtt államtitkári rangban vonult nyugdíjba, ekkor kezdte el építeni villáját (a korabeli iratok szerint nyaralóját) az akkor még túlnyomórészt szőlőskertekből álló Szemlőhegyen. A Bánlaky-villa is egy szőlőskert helyén épülhetett fel, erre utalhat, hogy az építési engedélyt megadó véghatározatban a telket még dűlőként említik.

  A villát Száray István építész tanár tervezte, a kivitelező pedig Sorg Antal (1868-1948), korának egyik legfoglalkoztatottabb építési vállalkozója volt. Száray István építész munkássága még feltáratlan, épületei nemigen ismertek, a Bánlaky-villa építése viszont jól dokumentált, az eredeti tervrajzok is fennmaradtak. A villában a földszinten és az emeleten is egy-egy lakás kapott helyet, kialakításuk azonos volt: A lépcsőházból nyíló előszobán keresztül az úriszobába lehetett bejutni, innen nyílt a tágas, félköríves ablakával a Szemlőhegy utcára néző impozáns ebédlő. Az ebédlőből lehettet kijutni az egykor nyitott verandára, mára ezt beépítették. Az épület alagsorában raktár- és kiszolgálóhelyiségeket, illetve házmesterlakást alakítottak ki.

  Budapest Főváros Mérnök Hivatalának a villa építésére vonatkozó véghatározatából azt is tudjuk, hogy a hivatal szigorú szabályozta mind az épület-kialakítását, mind magát az építkezés folyamatát is. Kikötötték például, hogy az árnyékszékeknek vízzárós készülékeknek kell lenniük és, hogy „a lépcsőkorlátok karfái akként készítendők, hogy azokon a lecsúszkálás meg legyen akadályozva”. Meghatározták a lépcsőfokok méretét is, hosszuk legalább 1,30 méter, magasságuk pedig legfeljebb 0,16 méter lehetett. A kerületi elöljáróságnál az építkezés megkezdését, illetve az épület tető alá kerülését kötelesek voltak bejelenteni, mint ahogyan állványok felállításához és építési anyagok lerakásához is a kerületi elöljáróság engedélye volt szükséges. Említést érdemel a villa kerítése is, amelyet 1938-ban építettek, a terveket Sándy Gyula építész, műegyetemi tanár szignálta.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben