Zárt ház

Szent Gellért tér

 • Build by:

  nincs adat
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  tér
 • Researched:

  2017

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A Szent Gellért tér Budapest XI. kerületében található, a Duna partján, a Gellért-hegy lábánál. A tér névadója Gellért püspök (1902-től Gellért tér, 1920-tól Szent Gellért tér.).

A tér felszíne alatt hőforrások nyílnak.

Határai: Szent Gellért rakpart, Kelenhegyi út 1. és 2. , Kemenes utca 1. , Bartók Béla út 1. és 2. , Műegyetem rakpart 1. és a Szabadság híd.

A tér épületei: Szent Gellért tér 1. – A Gellért Szálló helyén már az Árpád-korban is meleg vizes nyílt fürdő működött. A török korban Aga- ilidzse (Aga-fürdő) vagy más néven Adzeike- ilidzse (Szüzek-fürdője) később gyógyiszapja miatt a „Sáros fürdő” nevet kapta. Sáros fürdő helyén lévő épületeket a főváros 1894-ben, a mai Szabadság híd építésekor lebontatta. Helyükön fürdőszálló építését tervezték, de költségvetési nehézségek, majd a háborús viszonyok miatt az építkezés elhúzódott. Az új Gellért gyógyfürdő és szálló, melyet Sterk Izidor, Sebestyén Artúr és Hegedűs Ármin tervezett, 1918-ban nyílt meg. Harminc évvel később a két kiszolgálóegységet elválasztották egymástól. A Gellért Szálló ma négy csillagos fürdő- és gyógyszálló, a Gellért fürdő pedig komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleggel (nappali kórház), inhalatóriummal rendelkezik. Szent Gellért tér 4. –Műegyetem legrégebbi, „Ch” épülete. A térre nyílik a Gellért-hegyi Sziklakápolna.

A téren található építmények:

A 2003- ban átadott Forrásház, tervezője Dévényi Sándor.

A Szabadság híd.

Az M4-es metróvonal egyik állomása itt található.

A megálló peronja szintén mélyen, 30 méteren van. Nyolc mozgólépcső, és négy lift visz a mélybe. Tervezők: Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya

Különleges mozaikborításának köszönhetően ez a megálló már a megnyitás előtt egy évvel híres lett. Komoróczky Tamás képzőművész színes spirálmintás mozaikkal rakta ki az alagutakat, különleges vizuális hatást produkálva. Az állomás két részből áll: egyik része a Fővám térire rímel felszínig emelkedő kútjával, benne a távtartó gerendákkal. Az állomás másik fele a Műegyetem tömbje alá nyúlik be, és hagyományos eljárással fúrták.

Villamosmegálló (1941-ig itt volt a nagytétényi HÉV végállomása. A megálló alatt rejtett forrásmedence található.)

Events of the house