1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A Szent Gellért tér Budapest XI. kerületében található, a Duna partján, a Gellért-hegy lábánál. A tér névadója Gellért püspök (1902-től Gellért tér, 1920-tól Szent Gellért tér.).

  A tér felszíne alatt hőforrások nyílnak.

  Határai: Szent Gellért rakpart, Kelenhegyi út 1. és 2. , Kemenes utca 1. , Bartók Béla út 1. és 2. , Műegyetem rakpart 1. és a Szabadság híd.

  A tér épületei: Szent Gellért tér 1. – A Gellért Szálló helyén már az Árpád-korban is meleg vizes nyílt fürdő működött. A török korban Aga- ilidzse (Aga-fürdő) vagy más néven Adzeike- ilidzse (Szüzek-fürdője) később gyógyiszapja miatt a „Sáros fürdő” nevet kapta. Sáros fürdő helyén lévő épületeket a főváros 1894-ben, a mai Szabadság híd építésekor lebontatta. Helyükön fürdőszálló építését tervezték, de költségvetési nehézségek, majd a háborús viszonyok miatt az építkezés elhúzódott. Az új Gellért gyógyfürdő és szálló, melyet Sterk Izidor, Sebestyén Artúr és Hegedűs Ármin tervezett, 1918-ban nyílt meg. Harminc évvel később a két kiszolgálóegységet elválasztották egymástól. A Gellért Szálló ma négy csillagos fürdő- és gyógyszálló, a Gellért fürdő pedig komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleggel (nappali kórház), inhalatóriummal rendelkezik. Szent Gellért tér 4. –Műegyetem legrégebbi, „Ch” épülete. A térre nyílik a Gellért-hegyi Sziklakápolna.

  A téren található építmények:

  A 2003- ban átadott Forrásház, tervezője Dévényi Sándor.

  A Szabadság híd.

  Az M4-es metróvonal egyik állomása itt található.

  A megálló peronja szintén mélyen, 30 méteren van. Nyolc mozgólépcső, és négy lift visz a mélybe. Tervezők: Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya

  Különleges mozaikborításának köszönhetően ez a megálló már a megnyitás előtt egy évvel híres lett. Komoróczky Tamás képzőművész színes spirálmintás mozaikkal rakta ki az alagutakat, különleges vizuális hatást produkálva. Az állomás két részből áll: egyik része a Fővám térire rímel felszínig emelkedő kútjával, benne a távtartó gerendákkal. Az állomás másik fele a Műegyetem tömbje alá nyúlik be, és hagyományos eljárással fúrták.

  Villamosmegálló (1941-ig itt volt a nagytétényi HÉV végállomása. A megálló alatt rejtett forrásmedence található.)

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben