Zárt ház

Szent Gellért tér

 • Építtető:

  nincs adat
 • Építő:

  nincs adat
 • Épület funkciója:

  tér
 • Kutatva:

  2017

Leírás

A Szent Gellért tér Budapest XI. kerületében található, a Duna partján, a Gellért-hegy lábánál. A tér névadója Gellért püspök (1902-től Gellért tér, 1920-tól Szent Gellért tér.).

A tér felszíne alatt hőforrások nyílnak.

Határai: Szent Gellért rakpart, Kelenhegyi út 1. és 2. , Kemenes utca 1. , Bartók Béla út 1. és 2. , Műegyetem rakpart 1. és a Szabadság híd.

A tér épületei: Szent Gellért tér 1. – A Gellért Szálló helyén már az Árpád-korban is meleg vizes nyílt fürdő működött. A török korban Aga- ilidzse (Aga-fürdő) vagy más néven Adzeike- ilidzse (Szüzek-fürdője) később gyógyiszapja miatt a „Sáros fürdő” nevet kapta. Sáros fürdő helyén lévő épületeket a főváros 1894-ben, a mai Szabadság híd építésekor lebontatta. Helyükön fürdőszálló építését tervezték, de költségvetési nehézségek, majd a háborús viszonyok miatt az építkezés elhúzódott. Az új Gellért gyógyfürdő és szálló, melyet Sterk Izidor, Sebestyén Artúr és Hegedűs Ármin tervezett, 1918-ban nyílt meg. Harminc évvel később a két kiszolgálóegységet elválasztották egymástól. A Gellért Szálló ma négy csillagos fürdő- és gyógyszálló, a Gellért fürdő pedig komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleggel (nappali kórház), inhalatóriummal rendelkezik. Szent Gellért tér 4. –Műegyetem legrégebbi, „Ch” épülete. A térre nyílik a Gellért-hegyi Sziklakápolna.

A téren található építmények:

A 2003- ban átadott Forrásház, tervezője Dévényi Sándor.

A Szabadság híd.

Az M4-es metróvonal egyik állomása itt található.

A megálló peronja szintén mélyen, 30 méteren van. Nyolc mozgólépcső, és négy lift visz a mélybe. Tervezők: Dékány Tibor, Finta Sándor, Hatvani Ádám, Vadász Orsolya

Különleges mozaikborításának köszönhetően ez a megálló már a megnyitás előtt egy évvel híres lett. Komoróczky Tamás képzőművész színes spirálmintás mozaikkal rakta ki az alagutakat, különleges vizuális hatást produkálva. Az állomás két részből áll: egyik része a Fővám térire rímel felszínig emelkedő kútjával, benne a távtartó gerendákkal. Az állomás másik fele a Műegyetem tömbje alá nyúlik be, és hagyományos eljárással fúrták.

Villamosmegálló (1941-ig itt volt a nagytétényi HÉV végállomása. A megálló alatt rejtett forrásmedence található.)

A ház programjai