Zárt ház

Szent István körút 27.

 • Architect:

  Ferenc Paulheim
 • Built:

  1890
 • Build by:

  Paulheim Ferenc
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  25044
 • Second address:

  Bihari János u. 24.
 • Photo:

  Valastyán Igor
 • Research:

  Major Anna

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

1870- 1937  között az elnevezés Lipót krt.,1937-től Szent István krt.

A 19 század közepén a terület Tüköry-féle töltés néven volt ismert.(Tüköry Damm)A Nagykörút ezen szakasza a Fegyvergyár utca (Wanne Fabrik Gasse) helyén alakult ki,a  Körúti- Sugárúti rendszer részeként.Reitter Ferenc  a Fővárosi Közmunkák Tanácsának szakosztályfőnöke készítette el a mai Nagykörút nyomvonalán létesítendő hajózható csatornára  vonatkozó tervét,mely elvetésre került az anyagi javak hiányában, ő dolgozta ki a területen a csatornázási tervet.

1884 évi törvény biztosítja  a Nagykörút  vonalán  az építkezések felgyorsulását a házak adómentességének megadásával.1884-1890 között 106 bérház épült. Az új építkezés csak akkor engedélyezhető ha a körútra néző homlokzatok legalább 7 öl szélesek(1 öl=1,89m), mélysége 10öl, telek területe minimum 120 négyzetöl.

A Szent István krt. 27-es épület három emeletes , belső udvaros,pincével alápincézett polgári bérház eklektikus stílusban. A homlokzat a Szent István körút, míg az épület másik oldala a Bihari utcára néz.

A kapu és jobbra a nyílások félkörívesek. A földszinten üzlethelyiségek találhatók, ahol   a belmagasság 5 méter.

Maga a homlokzat 7 tengelyes, a másik oldal pedig 9 tengelyes. A homlokzat tagolt, lizénák , oszlopok díszítik. Az első és  második emeleten  a főhomlokzaton szimmetrikusan oszlopos erkélyeket helyeztek el, a második emeleten az  ablakok felett figurális elemekkel. A második emelet ablakai  felett  timpanon  szerű díszítés került elhelyezésre. A második és harmadik emeletnél 2-2 darab díszes oszlop található. A harmadik emelet felett díszes főpárkány konzoljai  gyöngysor jellegűek.

A ház nem téglalap alaprajzú, a körútról nézve a bal oldala hátrafelé hosszabb a jobbnál. A bejáratnál a síkfödém boltozatos és   a bejáratnál eredeti  kő padlóburkolat van fekete,fehér növényi indákkal,középen fekete,fehér és vörös levélmintázattal.

Az udvart kőlapok burkolják. A függőfolyosót kőkonzulok tartják, a kovácsolt vas korlátok mívesek. Az ablakok és ajtókeretek eredetiek. A hátsó lépcső( cselédlépcső) csigavonalú kovácsolt vas korlát, a földszinten a mellette lévő pincelejáró rácsán azonos motívum található. Ugyancsak említésre méltók a főlépcsőház kovácsolt  vas korlátai.

Az eredeti tervrajzok hiányában nem lehetett megállapítani, hogy milyen méretű és beosztású lakások  találhatók a házban.

A módosított  tervrajz szerint  1908-ban a földszinten az  utca frontján drogéria,fűszer,,hentes ,déligyümölcs üzlet,szabó és vendéglő , 1911-ben Budapest Takarékpénztár és Országos Zálogintézete  található.

Az ingatlan tulajdonosai :

1900 Röser Miklós és neje (1823-1903 Szeged országgyűlési képviselője,ismert pesti vállalkozó  )

1912 Gelb János ,1928 Mihályi Ernő és b.társa,1937 Frank Richárdné és társai

A ház  neveztes  lakói :

1928 Balogh Artúr gépészmérnök (1883-1973 ),technikatörténész , a Gépipari Tudományos Egyesület egyik alapítója.

Kálnoky Izidór ujságíró

A házban működött  a Kelet Népe-Das Junge Europa Lapkiadó  Rt.(1909-1931)

A teljes dokumentáció letölthető itt.

Events of the house