1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  1870- 1937  között az elnevezés Lipót krt.,1937-től Szent István krt.

  A 19 század közepén a terület Tüköry-féle töltés néven volt ismert.(Tüköry Damm)A Nagykörút ezen szakasza a Fegyvergyár utca (Wanne Fabrik Gasse) helyén alakult ki,a  Körúti- Sugárúti rendszer részeként.Reitter Ferenc  a Fővárosi Közmunkák Tanácsának szakosztályfőnöke készítette el a mai Nagykörút nyomvonalán létesítendő hajózható csatornára  vonatkozó tervét,mely elvetésre került az anyagi javak hiányában, ő dolgozta ki a területen a csatornázási tervet.

  1884 évi törvény biztosítja  a Nagykörút  vonalán  az építkezések felgyorsulását a házak adómentességének megadásával.1884-1890 között 106 bérház épült. Az új építkezés csak akkor engedélyezhető ha a körútra néző homlokzatok legalább 7 öl szélesek(1 öl=1,89m), mélysége 10öl, telek területe minimum 120 négyzetöl.

  A Szent István krt. 27-es épület három emeletes , belső udvaros,pincével alápincézett polgári bérház eklektikus stílusban. A homlokzat a Szent István körút, míg az épület másik oldala a Bihari utcára néz.

  A kapu és jobbra a nyílások félkörívesek. A földszinten üzlethelyiségek találhatók, ahol   a belmagasság 5 méter.

  Maga a homlokzat 7 tengelyes, a másik oldal pedig 9 tengelyes. A homlokzat tagolt, lizénák , oszlopok díszítik. Az első és  második emeleten  a főhomlokzaton szimmetrikusan oszlopos erkélyeket helyeztek el, a második emeleten az  ablakok felett figurális elemekkel. A második emelet ablakai  felett  timpanon  szerű díszítés került elhelyezésre. A második és harmadik emeletnél 2-2 darab díszes oszlop található. A harmadik emelet felett díszes főpárkány konzoljai  gyöngysor jellegűek.

  A ház nem téglalap alaprajzú, a körútról nézve a bal oldala hátrafelé hosszabb a jobbnál. A bejáratnál a síkfödém boltozatos és   a bejáratnál eredeti  kő padlóburkolat van fekete,fehér növényi indákkal,középen fekete,fehér és vörös levélmintázattal.

  Az udvart kőlapok burkolják. A függőfolyosót kőkonzulok tartják, a kovácsolt vas korlátok mívesek. Az ablakok és ajtókeretek eredetiek. A hátsó lépcső( cselédlépcső) csigavonalú kovácsolt vas korlát, a földszinten a mellette lévő pincelejáró rácsán azonos motívum található. Ugyancsak említésre méltók a főlépcsőház kovácsolt  vas korlátai.

  Az eredeti tervrajzok hiányában nem lehetett megállapítani, hogy milyen méretű és beosztású lakások  találhatók a házban.

  A módosított  tervrajz szerint  1908-ban a földszinten az  utca frontján drogéria,fűszer,,hentes ,déligyümölcs üzlet,szabó és vendéglő , 1911-ben Budapest Takarékpénztár és Országos Zálogintézete  található.

  Az ingatlan tulajdonosai :

  1900 Röser Miklós és neje (1823-1903 Szeged országgyűlési képviselője,ismert pesti vállalkozó  )

  1912 Gelb János ,1928 Mihályi Ernő és b.társa,1937 Frank Richárdné és társai

  A ház  neveztes  lakói :

  1928 Balogh Artúr gépészmérnök (1883-1973 ),technikatörténész , a Gépipari Tudományos Egyesület egyik alapítója.

  Kálnoky Izidór ujságíró

  A házban működött  a Kelet Népe-Das Junge Europa Lapkiadó  Rt.(1909-1931)

  A teljes dokumentáció letölthető itt.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben