Zárt ház

Teréz körút 32.

 • Architect:

  Schmahl Henrik
 • Built:

  1886, 1887
 • Build by:

  Politzer Ármin
 • Builder:

  Kauser Gyula
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  28886
 • Second address:

  Zichy Jenő utca 51., Jókai utca 7.
 • Research:

  Kelecsényi Kristóf

Description


,A Teréz körút 32. Politzer Ármin bérháza volt. Homlokzatformálásának Legközelebbi rokona Schmahl 1960 körül elbontott, mai Bajcsy-Zsilinszky út 8. szám alatt állt épülete. Zárterkélye ? ahogy a Teréz körút 22. belső udvaráé is ? a nürnbergi Pellerhaus részletformáiból merít.

,A kereskedelemből és banki ügyletekből élő Politzer-család a Teréz körúti telkek egyik legnagyobb felvásárlója volt. A bérházjövedelmekkel is gazdálkodó család két év leforgása alatt négy bérházat tervezetett Schmahl Henrikkel a Teréz körúton, de ő irányította a Politzer Gusztáv tulajdonában levő Szervita tér 5. szerkezeti megerősítését is.

,A négyemeletes lakóházat három közterület, a Jókai utca, a Zichy Jenő utca és a Teréz körút határolja, negyedik oldalán tűzfallal csatlakozik a körút szomszédos épületéhez. Az épület eredeti engedélyezési tervei nem maradtak fenn, így csak a megvalósult homlokzatot ismerjük. A körúti homlokzat négy-, a Zichy Jenő utcai tizennyolc-, a Jókai utcai szintén négytengelyes. Schmahl a körúti homlokzat aszimmetrikus hangsúlyát a jobb szélső, utcasarki tengelyben kialakított zárterkéllyel idézi elő. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Zichy Jenő utcai homlokzat középtengelyére tükrözve az egész épület külső képe szimmetrikus. A Jókai utcai homlokzat, mindenféle másodlagosságot mellőzve, egy az egyben a körúti tükörképe. 

,A homlokzat síkfelületeinek kisebb része téglával burkolt a II. és III. emeleten, a többi részen vakolattal burkoltak az épület falai. A homlokzat viszonylag gazdag plasztikai díszítése miatt a téglafelületek nem nagyobb egységekként, hanem falmezőkként jelentkeznek. A homlokzati tagolást ugyanis nemcsak a hangsúlyosabb övpárkányok adják, de a tengelyhatárokon álló vakolt felületű pilaszterek is. Az épület tetőszerkezete kis hajlászögű, melyet egyedül a zárterkélyek feletti kis toronydíszes, sátortetők törnek meg. 

,A ház belső berendezésére vonatkozó ismereteink is töredékesek az eredeti tervek hiányában. A korabeli építészeti sajtóban publikált alaprajz pedig csak részleges és csupán az I. emeletet mutatja. Az épületnek csak utcai, kéttraktusos szárnyai vannak, a keskeny, hosszanti belső udvart a szomszédos épület tűzfala határolja le negyedik oldalról. A két rövidebb szárny előtt loggia, a hosszanti, Zichy Jenő utcára néző szárny előtt pedig függőfolyosó húzódik. Az épület egy-egy emeletén nyolc, összesen pedig harminckét lakást foglalt magába eredetileg a bérház, amelyhez hozzájön a földszinti üzlethelyiségek területén túl fennmaradó részen kialakított 3-4 lakás. 


Events of the house