1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

   

  A Teréz körút 32. Politzer Ármin bérháza volt. Homlokzatformálásának Legközelebbi rokona Schmahl 1960 körül elbontott, mai Bajcsy-Zsilinszky út 8. szám alatt állt épülete. Zárterkélye – ahogy a Teréz körút 22. belső udvaráé is – a nürnbergi Pellerhaus részletformáiból merít.

  A kereskedelemből és banki ügyletekből élő Politzer-család a Teréz körúti telkek egyik legnagyobb felvásárlója volt. A bérházjövedelmekkel is gazdálkodó család két év leforgása alatt négy bérházat terveztetett Schmahl Henrikkel a Teréz körúton, de ő irányította a Politzer Gusztáv tulajdonában levő Szervita tér 5. szerkezeti megerősítését is.

  A négyemeletes lakóházat három közterület, a Jókai utca, a Zichy Jenő utca és a Teréz körút határolja, negyedik oldalán tűzfallal csatlakozik a körút szomszédos épületéhez. Az épület eredeti engedélyezési tervei nem maradtak fenn, így csak a megvalósult homlokzatot ismerjük. A körúti homlokzat négy-, a Zichy Jenő utcai tizennyolc-, a Jókai utcai szintén négytengelyes. Schmahl a körúti homlokzat aszimmetrikus hangsúlyát a jobb szélső, utcasarki tengelyben kialakított zárterkéllyel idézi elő. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Zichy Jenő utcai homlokzat középtengelyére tükrözve az egész épület külső képe szimmetrikus. A Jókai utcai homlokzat, mindenféle másodlagosságot mellőzve, egy az egyben a körúti tükörképe.

  A homlokzat síkfelületeinek kisebb része téglával burkolt a II. és III. emeleten, a többi részen vakolattal burkoltak az épület falai. A homlokzat viszonylag gazdag plasztikai díszítése miatt a téglafelületek nem nagyobb egységekként, hanem falmezőkként jelentkeznek. A homlokzati tagolást ugyanis nemcsak a hangsúlyosabb övpárkányok adják, de a tengelyhatárokon álló vakolt felületű pilaszterek is. Az épület tetőszerkezete kis hajlásszögű, melyet egyedül a zárterkélyek feletti kis toronydíszes, sátortetők törnek meg.

  A ház belső berendezésére vonatkozó ismereteink is töredékesek az eredeti tervek hiányában. A korabeli építészeti sajtóban publikált alaprajz pedig csak részleges és csupán az I. emeletet mutatja. Az épületnek csak utcai, kéttraktusos szárnyai vannak, a keskeny, hosszanti belső udvart a szomszédos épület tűzfala határolja le negyedik oldalról. A két rövidebb szárny előtt loggia, a hosszanti, Zichy Jenő utcára néző szárny előtt pedig függőfolyosó húzódik. Az épület egy-egy emeletén nyolc, összesen pedig harminckét lakást foglalt magába eredetileg a bérház, amelyhez hozzájön a földszinti üzlethelyiségek területén túl fennmaradó részen kialakított 3-4 lakás.

   

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben