Zárt ház

Teréz körút 41.

+5
 • Built:

  1891, 1892
 • Build by:

  Károlyi Tibor gróf
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2016
 • Parcel Number:

  28840
 • Photo:

  Malustyik Mariann

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

A 28840-es helyrajzi számú telek a Teréz körút 41., és a Szondi utca 5-7. alatt helyezkedik el. A Szondi utca 7. számon lévő telken 1882-91-ig Nicholson Fülöp W. gépraktára és javítási műhelye állt. A Nicholson W. N. angliai gépgyár 1869-ben Magyarországon kereskedelmi képviseletet létesített, ennek intézését a gyáros Fülöp nevű fiára bízta. Később, 1872-ben az importált gépek javítására szolgáló műhely is megépült. A gyár fokozatosan terjeszkedett, egyre nőtt a kínálat (kisebb mezőgazdasági gépek, járgányok, cséplőgépek, gőzlombikok, gőzcséplőgépek). Így néhány éven belül önálló magyar gépgyár létesült az angol képviseletből. Ezt a Gyár utcában alakították ki, de a fejlődés nagy tempója miatt emellett kisebb helyiségek kibérelésére volt szükség. ilyen volt például ez a Szondy utcai épület is.

A ház egyszerű felépítésű, földszint plusz egy emeletes L alaprajzú épület udvarral (a terveken jelölve az árnyékszék, a csatornába bekötve). Nyitott fedélszékes, oromfalas kialakítású, udvar felé lejtő félnyereg tetőkialakítása volt az épületnek, kátránylemezfedéssel. A földszinten a kapus kétszobás lakása, és egy 45/45-ös téglapillérekkel alátámasztott gépraktár helyezkedett el, hátul az udvarból pedig egy kisebb gépház nyílt. Az emeleten volt a javítási műhely. Homlokzata az utca felé párkányokkal tagolt (az alsó ablakoknál könyöklőpárkány, a két szint között osztópárkány), sima felületű, két szélén pilaszterek zárják. Az udvari homlokzaton a nyers téglafal látszik a fa tartóvázzal tagolva.

Ahogy a gyár fejlődött, ezt az épületet is erősíteni kellett, 63/63-as pilléreket alakítottak ki, a kapus lakása alatti pincét felújították.

1891-ben a Szondi utca 5-7. szám alatt a gróf Károlyi nemzetség kezdett építkezni. Középudvaros, négyszintes, teljesen alápincézett (a tüzelőfa tárolására alkalmas) ház épült, két lépcsőházzal. Az épületben 1892-ben kisebb átalakítás történt, egyes válaszfalakat, nyílásokat helyeztek át, az épület egy részében sík pincefödémet építettek be. 1942-ben az akkori háztulajdonos, Dr. Virágh Zoltán ügyvéd László Richárd építőmester tervei alapján módosíttatta a portásfülkét. A házszám ekkor 37. volt.

A hatvanas években több lakásleválasztásra is sor került az épületben. 1960-ban például a második emelet ötbe került egy 10 cm-s válaszfal 5 cm hangszigeteléssel, ezt Némedy Lajos kőműves kivitelezte. Ugyanebben az évben Csanády Ferenc ősbérlő lakásából választottak le Kozári Gyuláné számára egy 39,7 m2 alapterületű másfélszobás lakást.

A ház aljában ma is gyógyszertár található, ennek volt egy nagyobb átalakítása 1963-64-ben. A pinceszintre szén-, láda-, hűvös- és ásványvízraktár valamint közlekedőhelyiség és kazánház került, cementsimítású járófelültettel. A földszinti hátsóbejáratnál lévő áruátvevőn keresztül a fönti raktárba, vagy balra a lépcsőn lemenve közlekedő térbe lehet jutni. Ezek a helyiségek mozaik padlóburkolatot kaptak. A lépcsőnél női wc, és jobbra az iroda, balra raktár, mosogató, labor és gyógyszerkészítő műhely nyílik, utóbbi három metlachi burkolattal. Magát az „officinát” (szintén metlachi burkolat), tehát az üzlethelyiséget is a közlekedőből, illetve az irodából lehet megközelíteni.

A ház homlokzata a Szondi utca felé 14, a körút felé 8 tengelyes, csapott sarkú (egy tengellyel). A Szondi utcában részben vízszintesen sávozott vakolatú a földszinti födém magasságáig, részben az épület aljában található ingatlaniroda, gyógyszertár, kávézó kirakatai helyezkednek el.  A fölszinti homlokzatot erőteljes párkányzat zárja, fogsorral, volutával díszítve, amely Szondi utcai bejárat fölött szegmensívvé alakul, a körúti bejáratnál, és a sarkon pedig konzolos erkély váltja fel. A földszinten az üzletek nyílásait kivéve az ablakok és a kapuk félköríves záródásúak. Az emeleti szinteken kisméretűtégla burkolatú a homlokzat, a nyílások szintén félköríves záródásúak. A körúti oldalon bábos díszítés került az ablakok alá. Az első emeleti ablakok kiváltója a Szondi utcában vízszintes, kivéve a kapu fölött: itt szegmensív, csakúgy, mint az épület sarkán, és a körúti homlokzaton lévő nyílások fölött. Utóbbiak esetében az ívet szobrok szakítják meg. Ezekkel egy sávban, tehát a körúti és a sarkon lévő homlokzatokon a harmadik emeleten félköríves záródású, kettős ikerablakok vannak. A második és harmadik emeletet párkány választja el egymástól. A homlokzat függőlegesen is tagolt a Szondi utcai bejárat körül és a csapott saroknál. Fölül vízszintesen szellőzőkkel megnyitott, díszes párkány zárja, az eresznél a talpszelemen, a térdfogópárok és a szarufák faragott végei is láthatók.

 

A teljes dokumentáció archív fotókkal letölthető itt.

Sources

Events of the house