1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  A 28840-es helyrajzi számú telek a Teréz körút 41., és a Szondi utca 5-7. alatt helyezkedik el. A Szondi utca 7. számon lévő telken 1882-91-ig Nicholson Fülöp W. gépraktára és javítási műhelye állt. A Nicholson W. N. angliai gépgyár 1869-ben Magyarországon kereskedelmi képviseletet létesített, ennek intézését a gyáros Fülöp nevű fiára bízta. Később, 1872-ben az importált gépek javítására szolgáló műhely is megépült. A gyár fokozatosan terjeszkedett, egyre nőtt a kínálat (kisebb mezőgazdasági gépek, járgányok, cséplőgépek, gőzlombikok, gőzcséplőgépek). Így néhány éven belül önálló magyar gépgyár létesült az angol képviseletből. Ezt a Gyár utcában alakították ki, de a fejlődés nagy tempója miatt emellett kisebb helyiségek kibérelésére volt szükség. ilyen volt például ez a Szondy utcai épület is.

  A ház egyszerű felépítésű, földszint plusz egy emeletes L alaprajzú épület udvarral (a terveken jelölve az árnyékszék, a csatornába bekötve). Nyitott fedélszékes, oromfalas kialakítású, udvar felé lejtő félnyereg tetőkialakítása volt az épületnek, kátránylemezfedéssel. A földszinten a kapus kétszobás lakása, és egy 45/45-ös téglapillérekkel alátámasztott gépraktár helyezkedett el, hátul az udvarból pedig egy kisebb gépház nyílt. Az emeleten volt a javítási műhely. Homlokzata az utca felé párkányokkal tagolt (az alsó ablakoknál könyöklőpárkány, a két szint között osztópárkány), sima felületű, két szélén pilaszterek zárják. Az udvari homlokzaton a nyers téglafal látszik a fa tartóvázzal tagolva.

  Ahogy a gyár fejlődött, ezt az épületet is erősíteni kellett, 63/63-as pilléreket alakítottak ki, a kapus lakása alatti pincét felújították.

  1891-ben a Szondi utca 5-7. szám alatt a gróf Károlyi nemzetség kezdett építkezni. Középudvaros, négyszintes, teljesen alápincézett (a tüzelőfa tárolására alkalmas) ház épült, két lépcsőházzal. Az épületben 1892-ben kisebb átalakítás történt, egyes válaszfalakat, nyílásokat helyeztek át, az épület egy részében sík pincefödémet építettek be. 1942-ben az akkori háztulajdonos, Dr. Virágh Zoltán ügyvéd László Richárd építőmester tervei alapján módosíttatta a portásfülkét. A házszám ekkor 37. volt.

  A hatvanas években több lakásleválasztásra is sor került az épületben. 1960-ban például a második emelet ötbe került egy 10 cm-s válaszfal 5 cm hangszigeteléssel, ezt Némedy Lajos kőműves kivitelezte. Ugyanebben az évben Csanády Ferenc ősbérlő lakásából választottak le Kozári Gyuláné számára egy 39,7 m2 alapterületű másfélszobás lakást.

  A ház aljában ma is gyógyszertár található, ennek volt egy nagyobb átalakítása 1963-64-ben. A pinceszintre szén-, láda-, hűvös- és ásványvízraktár valamint közlekedőhelyiség és kazánház került, cementsimítású járófelültettel. A földszinti hátsóbejáratnál lévő áruátvevőn keresztül a fönti raktárba, vagy balra a lépcsőn lemenve közlekedő térbe lehet jutni. Ezek a helyiségek mozaik padlóburkolatot kaptak. A lépcsőnél női wc, és jobbra az iroda, balra raktár, mosogató, labor és gyógyszerkészítő műhely nyílik, utóbbi három metlachi burkolattal. Magát az „officinát” (szintén metlachi burkolat), tehát az üzlethelyiséget is a közlekedőből, illetve az irodából lehet megközelíteni.

  A ház homlokzata a Szondi utca felé 14, a körút felé 8 tengelyes, csapott sarkú (egy tengellyel). A Szondi utcában részben vízszintesen sávozott vakolatú a földszinti födém magasságáig, részben az épület aljában található ingatlaniroda, gyógyszertár, kávézó kirakatai helyezkednek el.  A fölszinti homlokzatot erőteljes párkányzat zárja, fogsorral, volutával díszítve, amely Szondi utcai bejárat fölött szegmensívvé alakul, a körúti bejáratnál, és a sarkon pedig konzolos erkély váltja fel. A földszinten az üzletek nyílásait kivéve az ablakok és a kapuk félköríves záródásúak. Az emeleti szinteken kisméretűtégla burkolatú a homlokzat, a nyílások szintén félköríves záródásúak. A körúti oldalon bábos díszítés került az ablakok alá. Az első emeleti ablakok kiváltója a Szondi utcában vízszintes, kivéve a kapu fölött: itt szegmensív, csakúgy, mint az épület sarkán, és a körúti homlokzaton lévő nyílások fölött. Utóbbiak esetében az ívet szobrok szakítják meg. Ezekkel egy sávban, tehát a körúti és a sarkon lévő homlokzatokon a harmadik emeleten félköríves záródású, kettős ikerablakok vannak. A második és harmadik emeletet párkány választja el egymástól. A homlokzat függőlegesen is tagolt a Szondi utcai bejárat körül és a csapott saroknál. Fölül vízszintesen szellőzőkkel megnyitott, díszes párkány zárja, az eresznél a talpszelemen, a térdfogópárok és a szarufák faragott végei is láthatók.

   

  A teljes dokumentáció archív fotókkal letölthető itt.

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Források

  1. HU BFL XV.17.d.329 Építési ügyosztályok tervtára (1873-2006)

  Házak a közelben