Programs of the house

Váci utca 85.

+14
 • Architect:

  Hültl Dezső
 • Built:

  1911
 • Build by:

  Nagy Imre és neje
 • Builder:

  nincs adat
 • Function:

  lakóház
 • Researched:

  2017
 • Parcel Number:

  23926
 • Second address:

  Fővám tér 5.
 • Photo:

  Becze Anita
 • Research:

  Bozóky Ildikó

Description

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Saroktelken épült 4 emeletes lakóház. Fővám téri homlokzata öttengelyes, a középső három tengelyben az emeletek teljes hosszában lekerekített sarkú téglány alapú zárterkély emelkedik ki a fal síkjából. Emeletenként a frontoldalon 3-3, a rövidebb falszakaszokon 1-1 ablaknyílással.  A zárterkély vonalában a koronázó párkány felett széles oromfal magasodik, amelynek leghangsúlyosabb díszítőeleme egy a tört ívű párkányzattal párhuzamosan futó füzérdísz. A Váci utcai homlokzat kialakítása nagyjából azonos a főhomlokzatiéval.

A földszintről három bejárat nyílik, az egyik a főhomlokzatról, amelyen át a földszintet teljes szélességében elfoglaló kávézóba jutunk, a másik az épület sarkán a jelenleg Postahivatalként működő helyiségbe vezet, a harmadik bejárat pedig a lakók számára készült és a Váci utcai homlokzat jobb szélső tengelyében helyezkedik el. E két utóbbi bejárat kialakítása megegyezik egymással. A portálokat kétoldalt kis kiülésű kazettákkal tagolt falsáv keretezi, a felső mezőkben 1-1 lapos puttó lapos domborművű alakja bontakozik ki. A bejárati ajtó felé egy, eltúlzott méretű törtívű párkányzatok közé szorított ovális ablaknyílás került. A kapuzat koronázó párkányára két oldalt a keretező falsávok vonalában, 1-1 vázában elhelyezett magas domborművű növénycsokrot ültetett a tervező.

Az alsó két szintet (földszint és mezzanin) az üzlethelyiségek portálja tölti ki, mely szinte teljesen üvegezett.

Az emeletek ablaknyílásai az első és a második emeleten egyenes záródásúak a felsőbb szinteken félkörívesek. Kiosztásuk egyenletes, egyedül a legfelső felső szint középső tengelyében elhelyezett négyes kapcsolt ablaksor töri meg a már-már monoton látványt.

A homlokzat sarokrészén a Postahivatal bejárata felett 1-1 konzollal alátámasztott balusztrádos erkély látható, felette a második emeleten 3 félköríves alaprajzú kovácsoltvas korlátos kis kiülésű erkély került kialakításra.

A falfelület sima, vakolt, ablakkeretei nem hangsúlyosak, csak a harmadik emelet ablaksora alatt kazettás kialakítás és a koronázó párkány alatt végigfutatott füzérdísz töri meg a letisztult formavilágot.

Az épület belső kialakításáról, a tervanyag hiányában egyelőre keveset tudok. A Google Maps felvételei alapján egy belső udvaros épülettömb, mind a négy szárnyában lakóingatlanokkal. A homlokzati oldalakon reprezentatívabb nagyobb lakások, a belső udvarra szerényebb méretű lakások nyílnak.

Az utcáról kevésbé látszik, de a Váci utca oldalon a tetőzetből kimagaslik egy torony.

A teljes dokumentáció itt tölthető le

Events of the house