A ház programjai

Váci utca 85.

+14
 • Tervező:

  Hültl Dezső
 • Építés éve:

  1911
 • Építtető:

  Nagy Imre és neje
 • Építő:

  nincs adat
 • Épület funkciója:

  lakóház
 • Kutatva:

  2017
 • Helyrajzi szám:

  23926
 • Második cím:

  Fővám tér 5.
 • Fotó:

  Becze Anita
 • Kutatás:

  Bozóky Ildikó

Leírás

Saroktelken épült 4 emeletes lakóház. Fővám téri homlokzata öttengelyes, a középső három tengelyben az emeletek teljes hosszában lekerekített sarkú téglány alapú zárterkély emelkedik ki a fal síkjából. Emeletenként a frontoldalon 3-3, a rövidebb falszakaszokon 1-1 ablaknyílással.  A zárterkély vonalában a koronázó párkány felett széles oromfal magasodik, amelynek leghangsúlyosabb díszítőeleme egy a tört ívű párkányzattal párhuzamosan futó füzérdísz. A Váci utcai homlokzat kialakítása nagyjából azonos a főhomlokzatiéval.

A földszintről három bejárat nyílik, az egyik a főhomlokzatról, amelyen át a földszintet teljes szélességében elfoglaló kávézóba jutunk, a másik az épület sarkán a jelenleg Postahivatalként működő helyiségbe vezet, a harmadik bejárat pedig a lakók számára készült és a Váci utcai homlokzat jobb szélső tengelyében helyezkedik el. E két utóbbi bejárat kialakítása megegyezik egymással. A portálokat kétoldalt kis kiülésű kazettákkal tagolt falsáv keretezi, a felső mezőkben 1-1 lapos puttó lapos domborművű alakja bontakozik ki. A bejárati ajtó felé egy, eltúlzott méretű törtívű párkányzatok közé szorított ovális ablaknyílás került. A kapuzat koronázó párkányára két oldalt a keretező falsávok vonalában, 1-1 vázában elhelyezett magas domborművű növénycsokrot ültetett a tervező.

Az alsó két szintet (földszint és mezzanin) az üzlethelyiségek portálja tölti ki, mely szinte teljesen üvegezett.

Az emeletek ablaknyílásai az első és a második emeleten egyenes záródásúak a felsőbb szinteken félkörívesek. Kiosztásuk egyenletes, egyedül a legfelső felső szint középső tengelyében elhelyezett négyes kapcsolt ablaksor töri meg a már-már monoton látványt.

A homlokzat sarokrészén a Postahivatal bejárata felett 1-1 konzollal alátámasztott balusztrádos erkély látható, felette a második emeleten 3 félköríves alaprajzú kovácsoltvas korlátos kis kiülésű erkély került kialakításra.

A falfelület sima, vakolt, ablakkeretei nem hangsúlyosak, csak a harmadik emelet ablaksora alatt kazettás kialakítás és a koronázó párkány alatt végigfutatott füzérdísz töri meg a letisztult formavilágot.

Az épület belső kialakításáról, a tervanyag hiányában egyelőre keveset tudok. A Google Maps felvételei alapján egy belső udvaros épülettömb, mind a négy szárnyában lakóingatlanokkal. A homlokzati oldalakon reprezentatívabb nagyobb lakások, a belső udvarra szerényebb méretű lakások nyílnak.

Az utcáról kevésbé látszik, de a Váci utca oldalon a tetőzetből kimagaslik egy torony.

A teljes dokumentáció itt tölthető le

A ház programjai