1/1
Tartalom

  Adatok és leírás

  Az építkezés megkezdéséig itt állt az Uhry Karosszéria Gyár műhelye, amely autóbuszaival vált ismertté. A szecessziós stílusban épült házat gazdag stukkódíszítés borította, amiből néhány még mindig látható. A II. világháború alatt csillagos ház volt. A ház híres lakói között találjuk Gádor Istvánt, akit a modern magyar kerámia megteremtőjének tartanak.

  1906-tól a ház megépüléséig itt állt az Uhry karosszériagyár műhelye; amelynek tulajdonosai az Uhri testvérek voltak. Ők autóbuszaikkal váltak ismertté, mert ez volt az Ikarus „jogelődje”. Az 1916-os lakcímjegyzék szerint itt élt Bauer Emil — többek között a Corvin mozi és a Majestic szálló építésze –, dr. Berger István ügyvéd, Karczag Samu Sándor reklámvállalkozás tulajdonos, és itt működött a „Reflektor” Reklámvállalat. Később itt élt Gádor István, a magyar kerámiaművészet nagymestere, akiről tábla is megemlékezik az épületen. Házukba olyan művészek voltak bejáratosak, mint Aba Novák Vilmos, Bokros Birman Dezső, Medgyessy Ferenc, Egry József, Scheiber Hugó, Modok Mária, Kádár Béla, Kmetty János, Hincz Gyula, Barcsay Jenő. Gádor Magda apja mellett a délelőtti kötelező foglalkozások során megismerte és megtanulta a kerámiakészítés fortélyait, délután pedig mintázni gyakorolt. Az apa sokáig nem is törődött lánya délutáni „gyurmázgatásával”. A házukban megforduló művész vendégek közül Bokrosnak és Medgyessynek tűntek fel először az agyagfigurák, és a lány szobrászi tehetsége. Magda és férje, Nagy Sándor, aki szintén szobrász, kis vidéki kitérő után szinte egész életükben itt laktak. Ezt ugyan semmi nem jelzi, de az épület csillagos ház is volt a második világháburú előtt és alatt.


  FORRÁSOK:

  Gerlei Tamás — Kukla László — dr. Lovász György: Az Ikarus évszázados története ; Legát Tibor: Az Ikarus 60 éve – Akár a névadó. In: Magyar Narancs 2007. 49. sz. URL: http://magyarnarancs.hu/tudomany/az_ikarus_60_eve_-_akar_a_nevado-68011 ; Reflektor” Reklámvállalat” In: Színházi Élet, IV. évf. 5. szám, 2. URL: http://epa.oszk.hu/02300/02343/00077/pdf/EPA02343_szinhazi_elet_1915_05.pdf ; Nagy T. Katalin: Gádor Magda és Nagy Sándor. Egy aranydiplomás szobrászművész-házaspár. In: Artmagazin 2006. 4. sz. 71-74. URL: http://www.artmagazin.hu/artmagazin_hirek/gador_magda_es_nagy_sandor_-_egy_aranydiplomas_szobraszmuvesz-hazaspar.950.html ; http://www.csillagoshazak.hu/hazak/XIV

  Tudsz valamit erről a házról? Oszd meg velünk a budapest100@kek.org.hu email címen!

  Házak a közelben