Sétanap

A 12. Budapest100 hétvégéjét megelőző pénteken tematikus városi sétákkal várjuk egész nap a Budai Várat és környezetét felfedezni vágyókat. A több mint tucatnyi útvonal változatos témákon és útvonalakon keresztül mutatja be a hétvégi események tágabb kontextusát. Titkos kerteken, elfeledett történeteken, ódon templomokon és kortárs építészeten keresztül ismerhetjük meg jobban az idei fesztivál különleges helyszínét. A sétákon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A találkozópontot a regisztrációt követően e-mailben küldjük.


1. Várnegyed egy idegenvezető szemével - BETELT

PÉNTEK 10:00–12:30, 14:00–16:30 A Budai Vár az a hely, amely újra meg újra meglepi még a tájékozottabb budai lakókat is. Sétánkon az alapokat nézzük át, de elhangzanak olyan érdekes történetek is, amelyek segítenek megérteni a parányi, mégis gazdag történelmű Várnegyed múltbéli életét. A sétát vezeti: Tasner Levente idegenvezető, a Budapest100 önkéntese.

2. Víziváros kortárs építészete - KÉK Városi Séták - BETELT

PÉNTEK 11:00–13:30 A Budai Vár alatt elterülő Víziváros Buda egyik legrégebbi városrésze, mely a történelem során folyamatosan fejlődött. Így a mai napra a török időktől a barokk és a historizáló irányzatokon keresztül a huszadik századi modern és a kortárs stílusokig számos építészeti alkotás található itt. A különböző trendek, történelmi korszakok szerves együttélése remek lehetőséget biztosít a magyar építészettörténet rövid áttekintésére, a séta során pedig a hétköznapok rohanásában nem szembetűnő vízivárosi részletek megismerésére is alkalom nyílik. A sétát vezeti: Klaniczay János építész, a KÉK kurátora.

3. Buda Castle through the eyes of a tourist guide - BETELT

FRIDAY 13:00–15:30 Buda Castle is a place that can surprise even the most informed dwellers of Budapest. During this tour, we will touch the basics, though we'll also share some stories that help understand the rich history of this tiny district. Ádám Marót will lead the guided tour.

4. A soha be nem fejezhető újjáépítések rétegei a budavári Palotanegyedben - BETELT

PÉNTEK 14:00–15:30 Nincs is talán más része Magyarországnak, amelyet a történelem során annyiszor építettek újjá régi és új koncepciók mentén, mint a Várhegy Szent György tér és a Tabán közötti területét. Ma is épp újjáépül a Palotanegyed, eltakarva, megkerülve, lerombolva, kicselezve és újjáépítve történelmi korszakokat és építészeti eszméket. Milyen értékek és érdekek mentén változott ilyen sokszor ezeknek a szimbolikus tereknek a formája? A séta során szó lesz a Tabán, a Várkert Bazár, a középkori, a barokk és a neobarokk palota rétegeiről, valamint a Szent György tér beépítéseiről is. A sétát vezetik: Dr. Kádár Bálint, a KÉK elnöke, Ferkai András, az MTA ÉTB elnöke, valamint Pazár Béla DLA építész.

5. A Budai Vár elfeledett templomai - BETELT

PÉNTEK 14:00–16:00 Bár a Mátyás-templomot mindenki ismeri, azt kevesebben tudják, hogy a Budai Vár ősi falai gótikus templomok, középkori zsinagógák, titkos temetőkápolnák és barokk kolostorok maradványait is őrzik. A Templomséták Budapesten című könyv szerzője ezúttal élőben meséli el a házak történeteit. A sétát vezeti: Zubreczki Dávid építészeti mesemondó.

6. Reconstructed Spaces and Gardens: From Moscow Square to the Castle Garden Bazaar [ENG] - Guiding Architects Budapest - BETELT

FRIDAY 14:00–16:30 On this walk we will focus on the renewed sites around the Castle District. We will dive into the long history of Széll Kálmán/Moszkva Square, get to know two examples of the more recent history of wooden and brick architecture and ask ourselves how successful the reconstructions are at the old Buda Town Hall, the Carmelite Monastery and the Castle Garden Bazaar. The guided tour will be led by architect Arne Hübner, tour guide of Guiding Architects Budapest.

7. Fától-fáig a Várnegyedben, avagy a zöld örökség nyomában - BETELT

PÉNTEK 15:00–16:30 Sétánk a Várnegyed zöld örökségéről szól. Mit keresnek a Bécsi kapu mellett törökmogyorók? Melyik udvaron rejtőzik Budapest egyetlen védett szőlőtőkéje? Milyen fa alatt üldögélt a II. világháború idején Carl Lutz svájci diplomata, aki több tízezer budapesti zsidó polgár megmentéséért a Világ Igaza kitüntetést kapta? No, és hány és hány generáció sétált már a Tóth Árpád sétányon, s mit láthattak eleink a hegyek felé tekintve? Többek között ilyen kérdésekre keressük a válaszokat. A sétát vezeti: Viczián Zsófia, a Budapesti fák c. könyv szerzője, a Budapest100 önkéntese.

8. „A városi levegő szabaddá tesz” – élet a középkori Budán - BETELT

PÉNTEK 15:00–16:30 Mindenkit meghívunk egy képzeletbeli középkori vásári forgatagba, amelynek díszlete a budai Várnegyed utcái és házai lesznek. Megismerjük hajdani lakóinak mindennapi életét és a történelem viharos éveiben vállalt különleges szerepüket. Sőt, a sétán még az is kiderül, hogy jobb volt-e a levegő a középkori városokban, mint a falvakban. A sétát vezeti: Gyetvai Gabriella, a Budapest100 önkéntese.

9. Séta a Szentháromság téren: Mátyás-templom, Halászbástya, régi Pénzügyminisztérium (mai Hilton)

PÉNTEK 15:00–17:00
Regisztráció: https://forms.gle/Xxh5u3ZP2LwmVbgS9

A budai polgárváros központjában, a Szentháromság téren áll a budai panorámát is meghatározó Mátyás-templom és Halászbástya, tőlük északra a Hilton szálló tömbje zárja le a látványt. 1867-ben itt koronázták magyar királlyá Ferenc Józsefet, amely esemény újra a templomra irányította a figyelmet. Ekkor még teljesen eltérő környezetben állt az épület, amely közel 30 éves átépítéssel nyerte el mai megjelenését, a régi Pénzügyminisztérium neobarokk átalakításával majd a Halászbástya kiépítésével egy új urbanisztikai központ jött létre. A sétát vezeti: Farbakyné Deklava Lilla művészettörténész

10. „Legyen a Horváth-kertben, Budán!” – irodalmi séta a Krisztinavárosban - BETELT

PÉNTEK 15:00–17:00 Az Imagine sétáján irány a századfordulós Krisztinaváros és a Vár! Gondolatban térjünk be együtt a Philadelphia kávéházba, híres íróinkkal találkozni! Keressük fel Ottlik otthonát, s ha már arra járunk, derítsük ki, hogy hová költözött Babits a Palotanegyedből és hogy hol élt Szabó Magda! Indulhatunk? A sétát vezeti: Stella Szonja, az Imagine Budapest túravezetője.

11. A Várbazártól a Batthyány térig  - BETELT

PÉNTEK 15:00–16:30 Fönt a Budai Vár, lent a Lánchíd, a kettő között a Víziváros. Ez a városrész őrzi a középkort, a török időket, a barokk polgári világát, a reformkor klasszicizmusát, az arisztokrácia és a bankvilág reprezentatív palotáit, de a két háború közti modern és a mai, kortárs építészetet is. Egy utcában az egész történelem. A sétát vezeti: Sugár Péter építész.

12. A Várnegyed névadóinak nyomában - BETELT

PÉNTEK 16:00–17:30 Minden utcanév egy történetet rejt. A Várnegyed utcái több évszázad történelméről mesélnek, köveit hétköznapi emberek, művészek, politikusok léptei koptatták. Sétánkon a Várbeli utcák elnevezéseit megfejtve tekintünk be a negyed egykori lakóinak hétköznapjaiba és fontos eseményeibe. A sétát vezeti: Harmath-Gyetvay Enikő építész, a Budapest100 önkéntese.

13. „Még egy hetet nem bírunk ki!” – ostrom az Úri utcában, 1944/45 - BETELT

PÉNTEK 17:00–19:00 Túlélési tippek és trükkök Budapest 1944/45-ös ostromából: sétálóinkat az Úri utca háborús mindennapjainak megismerésére invitáljuk. Körkép az utcából, ahol egymás mellett éltek (túl) utcagyerekekkel verekedő nemes kisasszonyok, angol kémek, embermentők – és néhány kósza szellem. Bemutatkozik a csikótűzhelyes légoltalmi konyhák, pincemisék, szükségkórházak „úri” világa. A sétát vezetik: Tarnai Eszter és Lőrincz Andrea történészek, a Budapest100 önkéntesei.

14. A Tabántól a Vérmezőn át a Várig - BETELT

PÉNTEK 17:00-19:30 Épület- és kultúrtörténeti sétára indulunk a Vár mögött. A Tabánból indulva megismerjük a régi városrész történetét és egy kicsit a Gellérthegy irányába is elnézünk. Szó lesz az Alagút történetéről, foghíjak beépítéséről, titkosszolgálatról, és a helyi irodalomtörténet világába is betekintünk. Sétánkat a Vérmezőn zárjuk régi és új fejlesztések között. A sétát vezeti: Torma Tamás építészetkritikus.

15. Szobrok és rejtélyek – a budai Várnegyed ismeretlen oldala - BETELT

PÉNTEK 17:30–19:00 A várnegyedi séták során sokszor olyan híres szobrok mellett haladunk el, amelyek keletkezéséről és művészeti hátteréről nagyon keveset tudunk. Aki szeretné megtudni, hogy milyen összefüggések és kapcsolódások vannak a Várnegyed múltja és a szobrok között, csatlakozzon a csoporthoz! A sétát vezeti: Juhász Bálint művészettörténész, a Budapest100 önkéntese.

16. Újépítés és újjáépítés a Várban - KÉK Városi Séták - BETELT

PÉNTEK 18:00–20:00

A séta során képekkel illusztrálva röviden átfututjuk a vári lakónegyed történetét, majd konkrét példákon keresztül tekintjük át, hogy milyen problémákkal küzdöttek meg azok, akik a második világháború után a vári lakónegyed helyreállításán dolgoztak. Újjáépítések, Velencei Charta, építészeti hazugságok és merész újítások bukkannak fel a házak között. A sétát vezeti: Papp Géza, a Fővárosi Blog szerzője.